مروری بر استانداردهای جهانی لاستیک و پلیمر
نوشته شده توسط : m23

بدون شک هر محصول و قطعه‌ا‌ی که در صنعت تولید می‌شود، باید یک سری معیارها و شرایط را رعایت کند. این معیارها که معمولا در هر زمینه از تولید و صنعت وجود دارد را استاندارد می‌نامند. حال ممکن است این استاندارد موجود جهانی باشد و یا فقط قوانین و معیارهای داخلی را رعایت کند.

متناسب با هدفی که در هر صنعت وجود دارد، معیارها یا همان استانداردها انتخاب می‌شود. اگر قصد بر این باشد که تجارت جهانی صورت گیرد و در زمینه صادرات فعالیت‌های مدنظر انجام گیرد، باید استانداردهای جهانی مد نظر قرار گیرد.

لاستیک‌ها و مواد پلیمری یکی از مهمترین‌ مواردی است که در صنعت به تولید می‌رسد و در موارد متعدد و گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما این موارد از جمله مواردی است که باید استانداردهای جهانی بر آن اعمال شود تا بتوان امنیت و ضمانت لازم را در استفاده از آن را به دست آورد. در این مقاله قصد بر این است که استانداردهایی که برای لاستیک و پلیمر وجود دارد را بررسی کنیم و سپس موارد جانبی این مسئله را بررسی کنیم.

استانداردهای اصلی لاستیک

قبل از اینکه به بیان استانداردهای موجود در لاستیک بپردازیم، بهتر است به یک موضوع اشاره کرد. اینکه برای لاستیک‌ها استانداردهای بسیاری وجود دارد. این استانداردها ناشی از ویژگی‌هایی است که یک لاستیک باید از آن برخوردار باشد. ویژگی‌هایی همچون مقاومت بسیار، ضد سایش بودن و.... از جمله مواردی است که یک لاستیک باید از آن برخوردار باشد تا بتوان امورات مدنظر را انجام داد. اما در این مقاله قصد بر توضیح دو معیار  و استاندارد کلی است که در تمام نقاط جهان مدنظر قرار می‌گیرد.

کیفیت لاستیک و اینکه چگونه قرار است مورد استفاده قرار گیرد مربط به استاندارد iso است. بنابرین در این استاندارد کیفیت خود لاستیک مدنظر قرار می‌گیرد و هدف بر این است که ویژگی‌های این ماده در صنعت برآورده شود. بنابرین برای اینکه متوجه این نکته شویم که عملکرد لاستیک قرار است دقیقا همان باشد یا نه مربوط به این استاندارد است.

اما یک معیار و عامل دیگر در چندین سال اخیر است که بسیار مدنظر قرار گرفته است. بعد از گسترش صنایع و تولید محصولات بود که محیط زیست بسیار مورد آسیب قرار گرفت. از آنجایی که لاستیک‌ها نیز آسیب جدی و اساسی می‌تواند بر محیط و زیست انسان وارد کند، بنابرین باید استانداردی نیز برای این مسئله مورد نظر قرار بگیرد.

ECE استانداردی است که سلامت زیستی یک محصول تولید شده از لاستیک را مورد تایید قرار می‌دهد.

استانداردهای پلیمر در صنایع مختلف

همان توضیحاتی که در بخش لاستیک و استاندارد iso بیان شد، برای مواد پلیمری نیز صدق می‌کند. استاندارد در این بخش و مواد را می‌توان بسیار مهمتر از بخش لاستیک دانست. به دلیل کاربردی که پلیمرها در زندگی انسان پیدا کرده‌اند، باید استانداردسازی آنها بسیار مدنظر قرار گیرد. مثلا فرآورده‌های مواد پلیمری را می‌توان در بسته بندی انواع مواد صنعتی و غیر صنعتی، ابزارات پزشکی و.... مشاهده کرد. از آن جایی که این موارد مستقیما با سلامت انسان سر و کار دارند، آسیب و ایجاد خلل در این مواد، بسیار مشکل زا خواهد بود.

اهمیت رعایت استانداردها در تولید

به چند مورد از الزامی که باید برای استانداردها وجود داشته باشد، اشاره شد. اما ذکر چند نکته دیگر می‌تواند بسیار مهم و قابل توجه باشد. شاید بعد از بیان این نکات متوجه این موضوع شوید که علت تاکید بر استاندارد چیست و چرا برای خریداران نیز یک چنین معیاری از اهمیت بالایی برخوردار است.

مهمترین مزیتی که می‌توان برای رعایت و اعمال استانداردها در تولید محصولات متصور شد این است که کیفیت بسیار افزایش خواهد یافت. غالبا استانداردهای وضع شده برای این موضوع است که بتوان به افزایش در کیفیت دست یافت.

استانداردهای وضع شده در عین حالی که می‌توانند هزینه تولید در محصولات و کالا را کاهش دهد، افزایش در رقابت بازار را به همراه داشته باشد.

استانداردهای زیست محیطی در صنعت لاستیک

اندکی اشاره شد که لاستیک‌ها چه آسیبی میتوانند به محیط زیست وارد کنند و برای جلوگیری از آن باید چه راه حل‌هایی را وضع کرد. اما از آن جایی که اهمیت یک چنین موضوعی بسیار بسیار بیشتر از این توضیحات می‌باشد؛ توجه بیشتر می‌تواند حائز اهمیت باشد.

فرایند تولید لاستیک بسیار آلوده‌زا بوده و دارای نتایجی است که بسیار بر سلامت انسان مضر است. دودی که ناشی از تولید این مواد استخراج می‌شود، حاوی مواد شیمیایی و سمی بسیاری می‌باشد که برای سلامتی انسان بسیار مضر است. بنابرین رعایت استانداردهایی که در این زمینه وضع می‌شود، می‌تواند تا حدود بسیاری از این خطرات را کاهش دهد. به همین دلایل است که می‌توان متصور شد که در آینده، مسئله‌ای همچون لاستیک زیست پایه بیشتر مطرح شود. 

تفاوت استانداردهای منطقه‌ای و جهانی

مهمترین تفاوتی که می‌توان برای استانداردهای منطقه و جهانی بیان کرد این است که معیارهای منطقه‌ای غالبا برای یک محدوه‌ی خاص کاربرد دارد. استانداردی است که در یک کشور، منطقه یا گاها بر اساس یک معاهده‌ای که تجاری و اقتصادی است مدنظر قرار می‌گیرد. تولید کالا بر اساس این معیار، فقط برای موارد و اهدافی کاربرد دارد که آن معیار راپذیرفته‌اند.

اما استاندارد جهانی که وضع شده است، در تمامی نقاط دنیا می‌تواند کاربرد داشته باشد و بر حسب مکان دیگر نمی‌تواند تغییر پیدا کند. مگر اینکه با گذشت زمان معیار و مبنای جدیدی ظاهر شود. یا اینکه مشکل جدیدی به میان آید که نیازمند پارامترهای جدید و به روز می‌باشد. مثلا در آینده مباحثی که مربوط به لاستیک‌های زیست پایه در صنعت است، شاید معیارهای امروزی دیگر نتوانند که نیاز بشر را برطرف کنند.





:: برچسب‌ها: استانداردهای جهانی لاستیک و پلیمر , استانداردهای اصلی لاستیک , ,
:: بازدید از این مطلب : 19
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 9 دی 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: